HDR PQ op de Canon R6

Op mijn nieuw camera, de Canon R6, heb ik een menu wat zegt HDR PQ. Maar wat is dat dan?

Eenvoudig toch: HDR = High Dynamics Range en PQ = Perceptual Quantizer. En nu weet je het!.

Het doel is een beeld opleveren die in kleuren en contrast, helderheid en donkere delen geoptimaliseerd is voor wat een menselijk oog kan waarnemen. Eigenlijk is het niet van toepassing als je de beelden in RAW formaat opslaat. Maar t.o.v. JPEG heb je hierbij heel wat winst. Je camera kan dan in plaats van JPEG files HIEV files maken, met betere compressie en hogere kleurendiepte. Daardoor zijn HEIV veel dichter bij de RAW dan bij JPEG files.

Weet dat als deze optie activeert, een aantal andere opties niet meer mogeljik zijn: geen extra iso waarden (ISO 102400 is niet beschikbaar), meerdere belichtingen, HDR mode en focus bracketing zijn niet beschikbaar. En als je het histogram gebruikt is het rechterstuk (1/5) uitgegrijsd.

Deze modus is dus alleen nuttig als je NIET in RAW schiet. Dan heb je reeds de beschikking over het hele dynamische bereik dat de camera aankan.