Apple IIe

Inleiding
Ergens in 1984 heb ik mijn eerste personal computer gekocht. Dit was een Apple II. Ik was mee in met het computertijdperk. Veel uren/dagen heb ik achter dit toestel doorgebracht. Na wat updates was het toestel voorzien 2 diskette drives (van die grote, met een opslagruimte van 148KB, zie hieronder), een Z80 uitbreidingskaart en een 80 kolom kaart.

Apple IIe floppy

Maar de ontwikkelingen op gebied van de personal computer gaan snel. Enkele jaren later heb ik een andere computer gekocht, een IBM-AT compatibele computer, met een 80286 cpu. En toen heb ik mijn oude Apple computer verkocht een collega.

De Apple II computer heeft nooit meer mijn aandacht getrokken tot enkele jaren geleden. Per ongeluk ben ik gestuit op enkele Apple II emulators, en ook op oude Apple II software. Met wat moeite kon ik me nog wat dingen herinneren uit het verleden en software draaien die ik kende van vroeger.

In oktober van 2020 heb ik een Belgische verkoper van enkele toestellen gevonden die me interesseerde, met het uiteindelijke resultaat hieronder.

Mijn aanschaf:

 • De Apple IIe computer.
 • Een Apple monitor.
 • Een Apple II disk controler.
 • 1 Apple II diskette drive.
 • Een Z80 kaart.
 • Een EProm programmer.

Wat er nog extra nodig is (altijd plannen om nog meer geld uit te geven):

 • Een floppy emulator.
  Er is een disk controller voorzien. Echter fysieke floppy’s zijn bijna niet meer te krijgen. Voor het gemak is er een floppy emulator. Deze sluit je aan op de kabel van de controller en gedraagt zich als een diskdrive. Echter kan je via images voorzien via een SSD kaart. Je hebt dus geen fysieke floppy’s nodig.
  ✔ Het is een Floppy Emu geworden
 • Een analoog RGB naar VGA/HDMI convertor.
  Dit laat toe een moderne monitor te verbinden met de Apple II. Alhoewel ik een ‘oude’ monitor heb, maakt dit het gebruik wat eenvoudiger.
  ✔ Het is een VidHd geworden.
 • Een Booti.
  Voor de Apple II kon je op het einde ook een HDD aanschaffen. Dit is een toestel dat dit emuleert op een USB device.
 • Ethernet card.
  Op deze manier kan je met ADTPro eenvoudig diskimages naar de Apple II brengen.

Doel
Het is de bedoeling om op dit toestel regelmatig te gebruiken. Maar daartoe dient het meer geïntegreerd te worden in mijn thuisomgeving.

Maar toch nog even een kleine vergelijking tussen mijn huidige desktop PC en de nieuwe ‘oude’ computer:

Apple IIeDesktop PCVerschil
64KB geheugen64GB geheugen1.048.476 keer meer geheugen
148KB per floppy4TB SSD29.020.049 keer meer opslag
MOS 6502 a 1MhzIntel Core i9 9900K (8 core) a 3.6Ghz tot 5Ghz turbovan 28.800 to 40.000 keer sneller