Sony Mavica MVC-FD7

Als fotografie je hobby is kan je soms niet aan de verleiding weerstaan.

In een opwelling heb ik deze camera gekocht. In 1997 was hij ‘hot’, ‘hip’, ‘cutting edge technology’. Het opslagmedium, een floppy kon 1.44MB bevatten. Ben jij van na de floppy? Kijk hieronder op de foto wat ik bedoel.

En een floppy was slechts 1.44MB. Geen enkele foto van een camera of smartphone van tegenwoordig zou er op passen, wegens 10 talen keren te klein. Maar ja… de resolutie van deze destijds hypermoderne camera was slechts 640×480 pixels. Maar in de tijd dat een computer scherm van vaak maar 1024×768 pixels was, kon je daarmee dus nog goed bruikbare foto’s voor op de computer maken.

Retro zonder praktisch nut dus… maar als je een foto maakt hoor je de floppy beginnen draaien, de koppen heen en weer gaan. Super retro!

Mavica MVC-FD7

Samen met de MVC-FD5 was is deze camera als eerste digitale Mavica in 1997 door Sony op de markt gebracht. Het was de eerste digitale camera die een 3.5″floppy als opslagmedium. Sony had hiervoor al een Mavica op de markt gebracht, maar dat was eigenlijk een videorecorder die stilstaande opnames maakte.
De camera is redelijk vierkant, en redelijk groot, maar als je de grootte van de floppy bekijkt, is dit het kleinst mogelijke ontwerp, dat de floppy en het mechanisme om te lezen en schrijven kan bevatten. Ze hebben de camera dus rond de floppy drive ontworpen. De floppy was destijds het goedkoopst mogelijke medium om je foto’s op te slaan, en iedere computer gebruiker had ze. Je kon de floppy zo uit je camera nemen en in je computer steken, en je foto’s benaderen. Dat was spectaculair destijds. Andere hadden reeds andere mediums geprobeerd, maar dat vereiste dat je ook extra hardware kocht om aan te sluiten op je computer, en destijds was dat duur. En de floppy kon iedereen meteen gebruiken.
De camera heeft op de achterzijde een 2,5″ scherm zodat je het resultaat ook meteen kon bekijken. Een ingebouwde flits was ook voorzien. Wat kon je nog meer willen? En de FD7 heeft een zoom lens (10x), waar de FD5 dit niet had.

Maar een floppy is natuurlijk niet supersnel. Nadat je 1 foto hebt gemaakt, moest je 10 seconden wachten voor je een volgende foto kon nemen.

Deze camera was destijds goed voor 40% marktaandeel.

Technische gegevens:

Merk: Sony

MerkSony
ModelMVC-FD7
Jaar1997
Adviesprijs$899
Sensor0,38MP, 1/4″ CCD
Geheugen opslag3,5″ floppy
LensF4.8
Sluiter1/60s – 1/4000s
DiafragmaF1.8-F2.9
Scherm2,5″ TFT