Masterclass Analoge Zwart-wit Fotografie

Na mijn fotoproject wil ik toch nog niet stoppen met de fotografie opleiding en en zijn nog veel modules die mijn interesse genieten. Maar in september 2023 komt een module beschikbaar die men al even heeft aangekondigd: analoge fotogratie. Zo na mijn fotoproject lijkt me dat een ‘ontspannende’ cursus.

De omschrijving van deze cursus: ‘Wil je de magie van de donkere kamer beleven? Leer je graag hoe je zelf de foto’s op je filmrolletje belicht en ontwikkelt? Analoge fotografie is nooit helemaal weggeweest en wint weer aan populariteit. In deze cursus keren we terug naar de roots van fotografie, in de doka. We gaan aan de slag met analoge zwart-wit fotografie. Je zet daarbij zelf alle stappen van het fotografische proces. Van het vastleggen van een moment met je analoge fotocamera tot het moment dat je dat beeld langzaam ziet verschijnen in de ontwikkelaar. Bereid je voor op een euforisch gevoel dat je liefde voor fotografie vast nog zal vergroten.’

En ja, ik denk wel dat je beter moet nadenken over je foto’s. Mijn digitale camera kan 20 foto’s per seconde maken, en mijn camera (zie hieronder) slechts 6. Maar als je een filmpje van 24 foto’s gebruikt ben je er doorheen in 4 seconden. Dat doet je toch beter kijken en nadenken over je beeld. Maak je de opname of niet? Is het de moeite om dit beeld te maken?

In de school is een doka met vergroters en een ontwikkeltafel. Tijdens de les kan je in deze doka je films ontwikkelen en foto-afdrukken maken.

Natuurlijk moet je een ‘analoge’ camera hebben. Omdat mijn investering Canon is, was het ook een eenvoudige keuze van dit merk een analoge camera te zoeken. Ik heb een paar EF lenzen, en vanaf de EOS-1 paste Canon deze reeds toe in de analoge camera’s. De EOS 1-N is de tweede laatste. Daarna is de EOS 1-V nog gekomen.

Echter prijzen van een EOS-1V op de tweedehandsmarkt liggen nog rond de €700,-. Te veel voor een camera waarvan ik nu niet weet of ik deze nog veel ga gebruiken na deze cursus. Dus heb ik maar voor een 1-N gekozen. Met wat zoekwerk op Ebay kan je deze kopen voor ongeveer €165. Het is natuurlijk altijd wat afwachten wat je precies koopt. Maar het lijkt erop dat ik geluk heb gehad. De camera werkt perfect, en weinig sporen van eerder gebruik.

Volgens mijn opzoekingen was de oorspronkelijke detailhandelsprijs van $1650 voor de body. Als je dat corrigeert met de inflatie kom je uit op $3443 op 13/7/2023.

En mijn interesse is in eerste instantie niet het bedienen van oude camera’s. En deze camera is reeds heel gelijkaardig met mijn huidige digitale camera. Autofocus (maar slechts 5 autofocuspunten), een ingebouwde lichtmeter en Depth-of-field AE (DEP), en exposure compensatie. Heel wat opties die gelijkaardig zijn met mijn digitale camera.

En nog een aardigheidje. Je kan instellen dat de camera bij het terugspoelen van de volgelschoten film stop voordat alles in het rolletje zit (het stopt gelijkaardig aan de situatie als je een nieuwe film erin doet). Dit is handig als je daarna zelf de film wil ontwikkelen. Geen moeite met een ‘puller’ of het rolletje openbreken, een pluspunt dus.

Canon 1-N analoge camera

Een paar scans van negatieven staan hieronder. De kwaliteit daarvan doen afbreuk aan de afgedrukte foto’s waarin veel meer details te zien zijn.

Je ontwikkelt je film (en compenseert moedwillige onder/overbelichting), je maakt proefstroken (kleine stukjes foto, telkens anders belicht) om de belichtingstijd te bepalen, en je maakt een afdruk op de beoogde grootte. Dan ga je kijken, tegenhouden, doordrukken, welke met ‘split toning’ bij multigrade papier etc. Dit alles om je eindresultaat beter en beter te maken. Je kan gemakkelijk een paar uur bezig zijn voor je het gewenste resultaat hebt bereikt.