Videografie Starters

Nu ik heel wat jaren bezig ben ment fotografie, is er een functie van mijn camera die ik nog niet heb gebruikt, namelijk filmen.

Daarom heb ik dan midden 2022 ingeschreven voor de starterscursus videografie. Het leek me wel mogelijk om tijdens het eerste deel van mijn fotoproject ook nog wat tijd aan iets nieuws te besteden.

De cursus is omgeschreven als: ‘Bewegend beeld is alomtegenwoordig. In elke sector stijgt de vraag naar kwalitatieve visuele content, onder andere om in te haken op een online marketingstrategie. Dankzij deze videografiecursus voor beginners kan jij daarop inspelen met straffe visuele storytelling – in reportages, bedrijfsfilms, videoclips, promofilms voor producten, vlogs, videoconferenties, testimonials, huwelijksvideo’s … We starten vanaf nul!’

En dat moet je dan ook letterlijk zien… het starten vanaf nul. Videografie is het het zomaar opnemen van wat beelden, maar eerder nadenken over het verhaal dat je wil vertellen, welke beelden je daarbij nodig hebt, en hoe geluid de ervaring kan versterken.

Je leert filmen in manuele modus met je systeemcamera of digitale spiegelreflexcamera. Je stelt het diafragma, sluitertijd en ISO waarde handmatig in. Dat geeft je tegelijk meer controle over je camera en creatieve vrijheid in je beeldtaal. Daarnaast leer je hoe je compositie, beweging en belichting inzet om een sterk videoverhaal neer te zetten.
Maar toch, als je camera automatisch kan scherpstellen op het onderwerp en dit kan behoudentijdens een beweging heb je een enorm voordeel ten opzicht van het manueel moeten scherpstellen. Moderne camera’s hebben dit grote voordeel dus.

Je leert dus filmen met je camera en de instellingen die daarbij van belang zijn. Je krijgt een basis bijgebracht van een video edit programma, en je verwerkt geluid en beelden tot een afgewerkt fragment. Je gaat zelfs aan de slag met slow-motion beelden. Maar, zoals de cursus omschrijft, is dit een basiscursus, waarin je proeft van de beginselen.

Een van de oefeningen die ik heb gerealiseerd