Telenet eigen firewall/router en modem only en CV8560E

Tot voor kort hand ik een ‘modem only’ model van telenet. Daarachter draai ik een PfSense firewall/router en regel dus de toegang tot mijn eigen netwerk zelf.

De problemen begonnen met de laatste firmware update van de digicorder. Na de update wilde het menu niet meer verschijnen. Ik kon wel TV kijken, maar opnemen en terugkijken was niet meer mogelijk.
De Telenet helpdesk gaf aan ‘U hebt nog een oude modem meneer. Dit zal daardoor komen. Deze moet vervangen worden. Daardoor zouden alle problemen zijn opgelost.

Nu, de modem is vervangen door een CV8560E model op mijn vraag. Dit omdat er dan 1 poort in bridging mode kan worden gezet door het MAC adres van de PfSense wan aansluiting op te geven.

IP v4 werkt dan meteen. Geen enkel probleem. Maar IPV6, daar moet je toch e.e.a. voor ingeven in de juiste schermen van de PfSense.

In het scherm ‘interfaces / WAN’:

IPV4 Configuration Type: WAN
IPV6 Configuration type: DHCP6
DHCP6 Client Configuration:
– DHCPv6 Prefix Delegation Size: 60
– Send IPv6 prefix hint aangevinkt
– Block bongon networks moet uit staan

In het scherm ‘Interfaces / LAN’:
IPv6 Interface: WAN
IPv6 Prefix Id: 0

Networking DUID:
Hier ben ik nog niet uit. Je moet dat op DUID-LLT zetten en dan een safe actie of een reboot doen. Daarna werkt IPv6 en staat deze optie weer op RAW Duid. En als het niet werkt, dit even opnieuw op DUID-LLT zetten en het werkt weer… Hoezo?