Netgate 2100 max firewall installeren

In eerste instantie leek het eenvoudig. De wan poort aansluiten, een laptop op de lan poort en aanzetten.
De installatie doorlopen en het werkt.

Nu in tweede instantie was dat wat moeilijker dan gedacht. De WAN interface werkt dan wel naar behoren, de LAN interface vertoont raar gedrag. In de log staat dan ‘link state changed to DOWN’ en een 5 tal seconden later ‘links state changed to UP’ voor de lan poort op de router waar de laptop in zit.

En als je zoekt op deze melding dan is de oplossing wazig. Men spreekt van een slechte kabel, slechte drivers etc. Het komt dus neer op een incompatibiliteit tussen de lan kant van de firewall en het toestel dat er is ingeplugt. Een andere laptop genomen, en helemaal geen probleem meer.

Dus nu kunnen we verder. Hopelijk heb ik geen probleem als ik een lan poort verbind met een managed switch van HP die erachter staat. Ik heb maar een fysieke verbinding nodig op de pfSense. Dus laat ons hopen dat het werkt.

Tevens lijkt de Netgate er een probleem mee te hebben in de gateway detectie software als telenet besluit een nieuw IPv6 nummer te geven aan de router. Al hoewel je gewoon kan werken geeft de UI aan dat de IPv6 gateway down is. En dat is dus niet het geval. Je kan het detecteren van het down zijn van de IPv6 gateway uitzetten – dan lijkt hij altijd beschikbaar. En normaal zou dat geen prrobleem mogen opleveren met Telenet.