Categorieën
Algemeen

Apple IIe

Vorige week vrijdag heb ik als verjaardagscadeautje mijn nieuwe Apple IIe gekregen. Het is bijna 35 jaar geleden dat ik nog een Apple II heb gebruikt. De kennis zit dus wat weggeborgen en dat blijkt toch heel diep te zijn na zo lange tijd.

Spijtig dat ik een 20 jaar geleden alle diskettes die ik nog had na de verkoop van mijn oude Apple II computer heb weggegooid. Ook mijn zelfgeschreven software is daarmee verloren gegaan.

Maar niet getreurd. Op het internet is tot mijn verbazing nog zeer veel te vinden over deze computer en de software die erop gebruikt kan worden. Alle ‘belangrijke’ programma’s staan er, zoals Apple DOS 3.3, Prodos 2.0.4, CP/M, wordstar, de eerste versie van Turbo Pascal.

Nu moet je deze software die je kan downloaden wel op je apple II krijgen. Dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan… Je kan geen diskette drive van de Apple aan je PC hangen om zo de schijven te maken.

Er zijn slechts een 2-tal bruikbare oplossing beschikbaar op dit ogenblik. De eerste mogelijkheid is een floppy-emu. Dat is een toestelletje dat je in plaats van een fysiek diskettestation aan een Apple II Disk controller kaartje kan hangen een welk zich als een Apple II Drive voordoet.
Echter zit er een SSD-kaartje in en een microcontroller. Via software op het kaartje kan je de schijf kiezen van images op de SSD, die aan de Apple moet worden aangeboden. Handig toch…
Daarnaast is er de mogelijkheid om via het programma ADTPRO een disk te maken. De gegevens kan je dan doorgeven via een seriële verbinding (als je bijvoorbeeld een super-serial kaart hebt voor je Apple II) of een Uthernet II kaartje (via een ehernetkabel dus).

Ik heb in eerste instantie gekozen voor de eerste optie en heb me bigmessowires, 2 van dergelijke kaartjes besteld. Dan kan ik ook UCSD Pascal en andere software draaien die 2 diskettestation gelijktijdig ondersteunen.

En vandaag heb ik de melding gekregen dat het kaartje onderweg is met UPS. De vraag is of we vertraging gaat zijn op de verzending vanuit de USA door corona.